VISIE

Dr. Brass is een brassband bestaande uit voornamelijk professionele musici die aan de jazzafdeling van het Fontys Conservatorium te Tilburg hebben gestudeerd. Het initiatief voor het oprichten van de band is gekomen na het afstuderen van een aantal van de muzikanten. Er werd gearrangeerd, gerepeteerd en uit ons persoonlijke netwerk kwamen al snel een hoop optredens. Na twee seizoenen vol optredens zijn we nu op een punt aangekomen waarop we ons verder willen ontwikkelen, voortbordurend op het huidige succes.

Wij van Dr. Brass zijn er van overtuigd dat we een nieuw geluid binnen de brassband-scene zijn. Dit willen we doorontwikkelen. Al in een vroeg stadium merkten we dat onze vernieuwende arrangementen in combinatie met professionele muzikanten uniek is in de brassband wereld. Dit willen we dan ook graag naar een hoger niveau tillen. We zijn er van overtuigd dat Dr. Brass al een eigen sound heeft, die nóg verder doorontwikkeld kan worden. We willen dat Dr. Brass bekend staat om zijn inventieve, catchy zelfgeschreven nummers, het muzikaal hoge niveau, goede geïmproviseerde solo’s en enthousiaste live-performance. Voor Dr. Brass is er plek in het nationale spectrum voor brassbands, maar ook in het buitenland denken we overtuigend te kunnen zijn en willen we onze muziek laten horen.

We willen doorgaan op het proces van de afgelopen twee jaar. Als we terug kijken op die periode komen we tot de conclusie dat we een vrij traditioneel pad hebben bewandeld wat herkenbaar is voor een brassband. We zijn begonnen met het spelen van traditionele New Orleans muziek en bestaande brassband stukken maar na een korte tijd gingen we zelf arrangementen schrijven. De afgelopen twee jaar hebben we hard gewerkt aan het op elkaar ingespeeld raken, het schrijven van arrangementen en het ontwikkelen van de liveshow. We hebben kwalitatief inhoudelijk gewerkt aan hoe de band speelt, functioneert en muzikaal bezig is. Door ons continu te focussen op timing, zuiverheid en dansbaarheid is de band gaan klinken zoals deze nu klinkt. Nu willen we dit proces heel graag voortzetten door onze unieke sound te combineren met eigen composities.
Ons doel is om het eigen geluid, wat we door onze arrangementen en spel hebben ontwikkeld, te verwerken in eigen composities. We zijn er van overtuigd dat het spelen van eigen werk absoluut bijdraagt aan een kenmerkende Dr. Brass sound. Daarnaast hopen we binnen drie jaar een tweede CD met louter eigen composities af te hebben, te spelen op festivals als North Sea Jazz en regelmatig naar het buitenland te gaan voor tournees.
Met onze debuut-CD (waar al een enkele eigen compositie op te horen is) willen we voor ons een punt markeren in het proces richting dit doel. Het aan de man brengen van een eigen sound, eigen composities